My Cart
DKK 0,00
Møllens historie
Åstrup Mølle

Åstrup Mølle er bygget i 1862 og er en af Sydfyns flotteste attraktioner. Kom og oplev atmosfæren i den gamle mølle.

Møllen er idag åben med salg af metervarer, antik , brugskunst, porcelæn, glas, bestik, smykker, gl. møbler, malerier m.m.

Denne smukt beliggende mølle opførtes i 1862 af et selskab bestående af gårdejerne: Rasmus Vejstrup og Lars Kragegård i V. Åby samt jernstøber Lars Jensen, Faaborg. Selskabet drev selv møllen nogle år, men egnens befolkning var ikke særlig villig til at forlade de gamle mere driftsikre vandmøller. 1865 bortpagtede selskabet møllen til Søren L. Ågård som allerede i 1866 købte møllen med tilliggende 3 tdr. land for 9.500 Rdl. Søren L. Ågard var født d. 6. jan. 1827 og havde fra sin konfirmation beskæftiget sig med møllebyggeri og mølleri og havde flere år på de sydfynske møller. Han fik i løbet af få år møllen i rigtig “sving”. Allerede i halvfjerdserne blev den forsynet med selvregulerende vinger, og der blev indlagt Fransk sigteri med tilsvarende renseri for hvede, således at møllen i en lang årrække fremstillede størsteparten af den hvedemel som forbrugtes på egnen.

1871 købtes et areal på 18 tdr. land og samtidig byggedes ladebygningerne ved møllen. 1887 købtes yderligere 3 tdr. land og virksomheden beskræftige 6 á 7 mand foruden ejeren samt 3 spand heste.

I 1889 blev møllen restaureret og forsynet med selvkrøjer, hvilket i høj grad lettede betjeningen. 1892 overdrog Søren L. Ågård møllem m.v. til sin søn Carl Ågård, født 23. juli 1867. I disse år da landbruget slog ind på stærkere fodring begyndte Carl Ågård at indkøbe og knuse oliekager til forhandling.

Med landbrugets større omsætning og hurtigere tempo blev det nu nødvendigt med at anskaffe hjælpe kraft til vindstille tider og der indlagdes en 8 HK petroleums-motor som allerede efter 10 års forløb måtte ombyttes med en 16 HK motor. 1910 blev grynmølleriet moderniseret og ny centrifugalsigte indlagt, således at møllen blev i stand til at imødekomme større krav – særlig i krigsperioden. 1919 påbegyndtes fremstilling af animalsk hønsefoder. Møllevirksomheden optog nu C. Ågård så stærkt at han bortsolgte de længst bortliggende 18 tdr. land og byggede “Møllebakken”, den store hvide ejendom bag møllen med de tilbageværende 6 tdr. land hvor han boede medens hans svigersøn Carl Rasmussen bestyrer møllen.

1924 anskaffedes lastbil som nu udgør samme arbejde som 2 á 3 møllevogne. 1928 blev den 16 HK motor ombyttet med en mere økonomisk 25 HK dieselmotor og samme år indrettes en særlig afdeling for forældning af såsæd med nye maskiner, for rensning og bejdsning. Mange landsbymøller er i den sidste menneskealder forsvundet, men Åstrup Mølle, som i 1932 kunne fejre sin 70-åriges beståen, heraf i de 66 år i familien Ågårds eje, har formået at indstille sig efter tiden og landbruges krav. Carl Ågård som i 1888-89 var elev på Dalum Landbrugsskolen og hos den bekendte kvægopdrætter Jens Hansen Holev, har foruden at passe sin ret store virksomhed fået tid til at bestride adskillige hverv, således var han i en årrække Mejeriformand, formand for Kontrolforeningen og Mælkebedømmelsesforeningen, bestyrelsesmedlem i Faaborg Andelsslagteri., hvor han i en årrække var voldgiftsmedlem. I en periode var han sognerådsformand, han er medstifter af og i bestyrelsen for “Fyns Forsamlingshus” og i en årrække var han formand for Fyns stifts Møllerforening, han er medstifter af “Det Radikale Venstre” og i en årrække i bestyrelsen for dettes landsforbund.

I 1940 solgte Carl Ågård møllen til sin søn Laurits Ågård født d. 2.1. 1900. Laurits Ågård og hustru som boede i Faaborg i mange år, fortæller, at de hovedsagelig forarbejdede byggryn, hvedemel og rugmel og forsynede syv bagerier med mel. Ved siden af blev der holdt et stort antal svin i den nuværende forretningsbygning. Under den 2. verdenskrig blev der desuden dyrket tobaksplanter og møllens arealer og bladene blev tørret i en stor specialbygget lade ved møllen. Den er nu desværre nedrevet. Laurits Ågård solgte møllen i 1953.

Under voldsom storm i 1936 mistede møllen sine vinger, som aldrig kom op igen. Møllen forfaldt langsomt og i 1956 blev de 3 øverste fag fjernet og en flad hat sat på. Nogle år senere købte Bent Hoffmann Åstrup Mølle og drev møbelforretning til 1980.

August 1981 blev møllen solgt til tekstilhandler Bjarne Bonefeld Tychsen, og på grundlag af en meget stor brandassurance på 1.500.000 fra en landbrugsejendom Faaborgvej 142, Ulbølle, som Fyns Amt nægtede genopført, lykkedes det at genskabe Åstrup Mølle med arbejdende vinger i december 1984. Dette skyldtes i høj grad en utrættelig advokat Hans Hviid, Faaborg, der efter 2½ års tovtrækkeri med Statsskattedirektoratet endelig fik dette til af frigive forsikringssummen.

Møllebygger John Jensen, Vig i Odsherred har restaureret møllen og ingeniør Jørgen Krogsgård, Risø, har kombineret en traditionel Hollandsk vindmølle udendøre og moderne teknologi og rationel energi- producent indendøre. Det må klart erkendes at ideen er særdeles vellykket. Møller der er en 11 KW producerer i dag ca. 35.000 KW på årsbasis og opvarmer herved forretningsejendommen med elvarme og lys på møllen om natten. Vinge diameteren er 22m., hvilket svarer til et bedrejet areal på 380 kvm.

Energistyrelsen har ydet støtte med: 190.000,-
BFR v/Herman Jørgensen, Faldsled: 10.000,-
Sparekassen Faaborg’s Fond: 10.000,-

Ejendommen er i dag så velbesøgt igen, at der er ansat flere damer til betjening af kunderne i forretningen som sælger alt i stoffer, metervarer, gardiner og stænger.

Pt. står Møllen desværre igen uden møllevinger.

2013  Møllen mistede vingerne i en storm

2015  Nye vinger kom på i februar

2015  Møllen mistede de nye vinger juni måned

2016 Leverandør af nye vinger erklærer sig  konkurs.

2018  Møllen er stadig  uden vinger

Der er stiftet en forening, som arbejder energisk og målrettet, så der igen kan komme vinger på vores flotte mølle. På foreningens hjemmeside kan hele historien læses, og har man lyst kan man melde sig ind i foreningen.

Danish DA English EN German DE
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
modal close image
modal header

Glædelig 1 søndag i advent!

Nu er det endelig jul!!! Måske du magler lidt fint bånd til de mange julegaver der skal under juletræet i år?

Brug rabat koden 1dec og få 15% på alt bånd og snor!

default

modal header

2. december

I Stofmøllen elsker vi at brodere og har en masse af både broderistof og garn samt en masse broderipakker!

Brug rabat koden 2dec så får du i dag 25% rabat på alle vore broderipakker!

 

 

Download

modal header

3. December

Nu er det tid til at sysle med lidt patchwork, og hvis du i dag bruger rabatkoden 3dec får du 25% rabat på alt patchwork stof!

Sådan noget fint patchwork stof kunne du fx. bruge til en fin kasse til at opbevare alle dine småting i, og på stofmøllen kan du komme på et 1-dagskursus i disse kasser i Oktober.

default

modal header

4. december

Vi elsker julen og ingen jul uden en lækker varm bluse eller kjole.

Derfor får du i dag 30% rabat på denne skønne strik med en masse lækkert glimmer hvis du bruger rabatkoden 4dec

Download

modal header

5. December

I julen skal der være tid til at lære nyt og hygge sig med lidt kreative sysler.

Store som små vil kunne få meget glæde af at lære og strikke ved hjælp af vores strikkeringe.

Derfor kan du i dag få 30% rabat på disse strikkeringe ved at bruge rabatkoden 5dec.

default

modal header

6. december

Husk juledugen!!

Hos Stofmøllen finder du en masse stoffer der er velegnet til juledug, er du til nisser eller stjerner??

Brug rabat koden 6dec i dag og få 50% rabat på disse to julestoffer.

 

Download

modal header

7. december

Trænger du eller nogen du holder af til nye håndklæder eller ny badekåbe så brug rabat koden 7dec og få i dag 25% rabat på alt vores frotté.

default

modal header

Glædelig 2. søndag i advent!

I dag skal vi fejre advent med 25% rabat på alt jule patchwork stof ved brug af koden 8dec!

Patchwork stof er oplagt at bruge til applikering, og netop applikering kan du komme på 1-dagskursus i på Stofmøllen til september!

 

 

Download

modal header

9 December!

I dag får du 20 % rabat på alle lynlåse ved brug af rabat kode 9dec

default

modal header

10 december!

Tid til en ny frakke? I dag for du 50% rabat på denne lækre frakkeuld, brug rabat koden 10dec og få den til halv pris.

Download

modal header

11 December

I dag kan du få nåle til et hvert formål, brug rabatkoden 11dec og få 25% rabat på alle nåle!

default

modal header

12. December

Er det tid til nye gardiner??? så slå til i dag og få 30% rabat på alle gardin/boligtekstiler!

Disse vare er også rigtig gode til fx sækkestole eller en tipi til børneværelset og i januar kan du komme på kursus i tekstil til børneværelset!

Et kursus kunne også være en rigtig god julegave!

 

Download